Coober hell/underground nightmare! Waarschuwing voor iedereen in Oz!!!

Ben nu dus in Adelaide na twee lange dagen voornamelijk opgepropt met 10 mensen in een auto te hebben gezeten. We hadden een overnachting in Coober Pedy. Wat een plaats! 3000 van de 4000 inwoners wonen onder de grond. Met onder de grond wordt eigenlijk meer bedoeld; 'in rotsachtige bergjes'. We kregen nog een mijntour. In de hele regio wordt namelijk opal gewonnen.

Wij hadden ook een "ondergrondse" locatie. Het leek wel een kerker. Maar het deed me ook een beetje aan de werfkelders in Utrecht denken... Er stonden houten stapelbedden in die er al een beetje ranzig uitzagen. Eenmaal in bed (in m'n eigen slaapzak) kon ik niet slapen omdat ik enorme jeuk had. Ik dacht dat ik gek werd (die dag had ik namelijk al allemaal vage klachten gehad zoals kramp in m'n benen en misselijk na het eten), dus ik dwong mezelf nog even te blijven liggen. Tot dat ik ook dacht iets te horen vallen op m'n bed en het genoeg was. Dus ik pakte m'n zaklamp (en m'n muggenspray, heel optimistisch) en ja hoor: Bedbugs!!! Zo ranzig! Smerige, zichtbare, bruin/rode insectjes die hun ronde lichaampjes volzuigen met je bloed. Het hele houten stapelbed bleek vol te zitten en ze lieten zich gewoon naar beneden vallen vanaf de onderkant van het bovenbed. Ze kropen nu dus ook al gezellig door mijn slaapzak. Ik in paniek. Inmiddels zag ik dat 2 Canadeze meisjes ook al wakker waren in een andere "kamer" (het waren eigenlijk een soort inhammen met alleen een gordijntje ervoor). Ik zag hen ook al met zaklampen alle bedden afgaan en zij hadden ze dus ook! En het waren er ook echt zo veel! Je zag ze gewoon in het hout van de bedden zitten. Eerst hebben we dus maar een paar uur tussen de "inhammen" gezeten op de vloer. Toen ik iets klein en donkers zag rennen van het ene naar het andere bed, dacht ik echt dat ik gek werd (want ik was al helemaal paranoia). Tot gelukkig de anderen het ook zagen en we er achter kwamen dat er ook nog muizen vrolijk rond renden! Annelieke lag in mijn inham in een metalen stapelbed en zij had geen bedbugs (die beestjes schijnen een voorkeur te hebben voor hout), dus uiteindelijk hebben we nog 2 uurtjes met z'n vieren in dat stapelbed gelegen. Zonder slaapzak dus, gewoon met kleding aan op het ranzige matras en met z'n tweeen in een bed. Heel comfortabel! Nou ja, m'n slaapzak zit nog steeds in 2 vuilniszakken zwaar geisoleerd en die moet ik dus maar eens heel goed gaan wassen. Volgens mij (en hopelijk) zitten ze verder niet in m'n spullen. Ik zit onder de bulten die er gisteren echt afzichtelijk uitzagen. Ook gewoon lekker in m'n gezicht en hals... En denk maar niet dat de organisatie, HEADING BUSH (hadden ze beter Heading bugs kunnen noemen), medelijden met je heeft, want de chauffeur (toch al een lomperik eerste klas) zei dat ze er gewoon niets aan kunnen doen in dat hostel omdat iedereen er steeds ligt met slaapzakken die in Alice Springs in swags hebben gezeten etc. Het is dus gewoon het doorgeefluik voor bedbugs! Nog een geluk dus dat ik geen bugs in m'n swag heb aangetroffen tijdens de outback safari... Ik heb dus niet zo'n leuke herinnering aan het verder toch al achterlijke gat Coober Pedy. Ben blij dat ik weer in de beschaving ben!

Nu dus een waarschuwing voor iedereen die in Australie zit en naar Coober Pedy gaat:  

Vrijwel alle tours (Groovy Grapes, Wayward Bus en Heading Bush) hebben als accommodatie UMOONA. Minstens de helft van alle houten stapelbedden zit vol met bedbugs en ze doen er niets aan!!! Bij deze ben je dus gewaarschuwd!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer