Fruitplukfun!

Hier zit ik dan in Mildura (in de staat Victoria)! Eigenlijk een veel grotere plaats dan ik verwacht had, maar erg boring. Vandaag zouden we gewoon werken, maar het regent (sinds ik hier ben, regent het meer dan gemiddeld in Australie), dus hebben we vrij!!! Anders moet ik 6 dagen per week werken, ongeveer 7,5 uur per dag. Start om 7.00 uur (om 6.30 word je dan al opgehaald) en eindigen rond 3.30 p.m.

De busreis van Sydney naar Mildura was lang! Ik reisde met de hier bekende maatschappij Mc Gafferty's (die Greyhound, een andere bekende maatschappij, ook onder z'n hoede heeft). Die bus stopt de hele nacht door om mensen af te zetten of op te halen (in allerlei plaatsen op de route van Sydney naar Adelaide, 24 uur in totaal), dus dat is wel vermoeiend! Tot aan Canberra was het landschap prachtig groen; Heuvels en valleien! Toen ik in de ochtend wakker werd (en het nog half donker was) wist ik niet wat ik zag. Het leek alsof we op een eindeloze landingsstrip reden (door de rode en gele kattenogen die de weg aangaven) en aan weerszijden niets dan kale, droge, dorre vlakte. Ook geen huizen en ander verkeer (op wat trucks na, nog geen roadtrains gezien want die rijden alleen in de echte outback geloof ik, maar de gewone trucks zijn hier ook al 2x zo groot als in NL). En die bus hobbelde maar door. En dezelfde chauffeur reed voor uren (dat mag in Europa helemaal niet eens). Toch nog best een tijd geslapen. Ik geloof dat er een keer een wisseling van chauffeurs was. Gelukkig ontmoette ik een Duits meisje dat ook naar Mildura ging om fruit te plukken, dus dat was wel gezellig.

Ik werd opgehaald door Vicky. Zij regelt hier al het werk e.d. Ik werd gelijk naar haar kantoor gebracht waar ik een uur lang moest zitten! Allemaal papieren invullen en "regels" doornemen. En ik was moe, had dorst (kreeg niet eens wat te drinken) enz. Daarna kon ik gelijk naar de supermarkt, waar ik als een zombie doorheen liep. Ik werd naar de bungalow gebracht, waar ik eerst maar tijdelijk zou verblijven tot er plek in het hostel was, maar ik heb nu geregeld dat ik in het huis kan blijven, want dat is veel leuker. We wonen er nu met 8 backpackers (dat is wel het maximum); 4 jongens en 4 meiden, dus dat is mooi verdeeld! De drie andere meiden komen uit Duitsland (Sarah, Svenja en Moniek), 2 jongens komen uit Duitsland (Reik en Renee), een jongen komt uit Engeland (Neil) en een jongen komt uit Frankrijk (Jean). Er zijn dus overal veel Duitsers hier, maar de regel is dat er geen Duits gesproken wordt in ons huis zodra er ook maar iemand voorbij loopt van uit een ander land en ze houden zich er echt aan! ik spreek dus alleen geen Nederlands meer. De laatste anderhalve week heb ik amper Nederlands gesproken (hooguit wat zinnetjes uit gewisseld met een Nederlander die ik tegenkwam of zo). Ik denk dat het niet lang meer gaat duren voordat ik ga denken en dromen in het Engels. Klinkt idioot, maar dat krijg je dus al vrij snel (zoals me ook al door anderen verteld was). Maar niet dat ik dan opeens geen Nederlands meer kan (zoals sommigen doen), dat is ook weer overdreven! Het huis ligt wel een stuk buiten het centrum, maar er gaat een bus (maar 90 Dollarcent) of je kunt gaan lopen (kost 1 uur). We hebben gelukkig wel een Woolworths supermarkt op 20 min. afstand en we hebben een wekelijkse supermarkttrip. Het huis is wel een beetje een zooitje (maar ik kan het aan), maar het is erg gezellig en ik wil niet naar een hostel met zoveel mensen die alsmaar komen en gaan. Dit voelt nu al alsof we een soort van familie zijn (klinkt erg he?). Iedereen is erg aardig. We hebben een tv met DVD-speler (in een redelijke woonkamer) dus 's avonds kunnen we films kijken, een best wel grote keuken, badkamer, toilet, wasmachine (waarvan je alleen vlekken in je kleding krijgt), tuin (niets dan rood zand en wat gras, maar toch), overdekt terras (dus we kunnen ook buiten zitten wanneer we maar willen) en 2 slaapkamers met elk 2 stapelbedden! Maar alles is wel een beetje oud en vervallen (op de keuken na)... Naast ons is een trailer(trash)park, dus we moeten alles wel goed afsluiten als we weg gaan, maar ja, inmiddels ben ik een geworden met m'n money-belt waar al m'n belangrijke papieren e.d. inzitten. En niemand die verder op ons let! Het is ook wel prettig dat iedereen hier in hetzelfde ritme leeft door het werk en dat je daardoor niet de hele ochtend door wakker wordt van iemand zijn wekker (zoals in veel hostels in de steden. Zit je in een kamer met 8 mensen, wil je net uitslapen, word je dus 7x wakker!).

Gisteren voor het eerst gewerkt. Ik moet druivenplanten snoeien. Of eigenlijk de nog niet rijpe druiventrossen. Als een druiventros te groot is, verpletten de druiven elkaar namelijk en kwaliteit gaat voor kwantiteit! Niet heel zwaar, alleen voor je nek, omdat je steeds omhoog kijken moet (vandaag spierpijn, maar het surfen was erger voor de spieren). Het is stoffig en je moet een hoed dragen. Er is geen normaal toilet in de vineyard waar ik werk, alleen een beerput! Heel leuk, back to basic dus. Dan heb je nog de vliegen die in je neus proberen te gaan (ja echt) of bij je ogen gaan zitten. Maar het is er meestal maar een, die je een tijdje lastig probeert te vallen, dus het gaat nog wel. Verder schijnen de giftige spinnen gezellig in de fruitbomen te wonen. Ik heb er nog geen gezien, maar de meeste anderen wel (red back spider e.d.). Nou ja, het is werken en verstand op nul! Verder proberen de supervisors je altijd sneller te laten werken (Tomorrow You've to become faster), terwijl ik niet langzamer werk dan de rest, maar ze zeggen het dus tegen iedereen. Ze doen alsof het heel makkelijk is (zo van 'snip, snip, snip'), maar je moet wel precies 5 takjes (maar je hebt geen tijd om alles te tellen) overlaten en soms hele bossen uit elkaar halen. De vrouwelijke supervisor is een beetje een bitch (wat is dat toch met vrouwen? die zijn altijd veel gemener), de farmer is wel ok (die doet niet zo moeilijk en maakt er meer een grapje van als je ergens een fout hebt gemaakt). Nou, spannend verhaal he (ahum)! Maar ik schrijf dit ook voor m'n ouders en die willen natuurlijk wel de details weten in tegenstelling tot misschien anderen!

Ik was dus toch al weer sneller op internet dat verwacht, maar misschien dat ik er dan nu wat langer vanaf blijf? We zullen wel zien! Kom ik weer met een ander spannend fruitplukverhaal!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer