terug van 'Back to basic'

Hallo!!!

Daar ben ik weer na weer een week stilte. Nou moet ik wel zeggen dat het van jullie kant ook een beetje stil is de afgelopen tijd... (hint, hint). Nou ja, zeker weinig bijzonders te vermelden?!
Maar goed, ik heb de afgelopen week doorgebracht op de boerderie! Ja, vorige week dinsdag zag ik een advertentie hangen van een kruidenboerderij waar je kunt werken in ruil voor eten en accommodatie. Aangezien ik geen betaald werk kon vinden, leek het me wel wat, want dan geef je in elk geval ook geen geld uit... Ik werd nog gelijk dezelfde dag opgehaald en ik ben er 8 nachten gebleven. Sinds gisteren ben ik weer terug in het hostel in Launceston.

Het was wel even slikken bij aankomst op de boerderij. Het lag aan de rand van de bergen in Liffey Falls. Op zich een heel mooie locatie. Maar het huis van die mensen... Een echtpaar en zes kinderen, maar er waren maar drie thuis op het moment dat ik daar was: Elly van 9, Ben van 5 en Matt van 18. Verder was er nog een neef, Nick, van 22 die meehielp met vanalles. Ze leefden nogal alternatief en een beetje hippie-achtig. Nou was die vrouw van het echtpaar wel arts, maar ze had nauwelijks toonbare kleding. Alle spinnenwebben in huis lieten ze gewoon hangen en het huis zelf, dat ook nog in verbouwing was, was een grote zooi. Het huis was helemaal van hout en er was geen toilet binnen! Buiten was een soort van beerput... Wel een toilet met het mooiste uitzocht ooit! Ik sliep in een heel gammele berghut een stuk bij het huis vandaan. De eerste twee nachten, toen er nog geen andere vrijwilligers waren, sliep ik daar alleen. Vond ik niet echt een feest. Geen gordijnen enzo...  Wel spinnen binnen en salamanders. Een avond zat er ook weer een grote Huntsman (spin) die ik maar heb laten zitten, want wat moet je er anders mee? Die vangt in elk geval wat insecten (zonder web!). Verder waren die ouders een beetje into yoga en alles en hing het hele huis vol met Indiase dingen. Maar ze probeerden je niets op te dringen, dus dat was wel goed. Het eten was vegetarisch en heel gezond. En ook nog best lekker (wel had ik opeens een enorm verlangen naar de Mc Donalds, waar ik dus gisteravond gegeten heb, maar dat was ook eens maar nooit weer). Bijna alles maakten ze zelf; de jam, de pindakaas etc. Alle groenten kwamen uit eigen tuin.


Ondanks het zware werk en de anders-dan-anders omstandigheden (maar er was wel een warme douche godzijdank) heb ik er wel een heel leuke tijd gehad. Vooral met de andere vrijwilligers, of Wwoofers (want eigenlijk waren ze ook een Wwoof-farm, maar je hoefde geen lid te zijn hier), was het erg gezellig. Uiteindelijk waren we met 7 mensen en er waren maar nauwelijks slaapplaatsen genoeg. Bij mij in de berghut sliepen nog een Frans en Koreaans meisje en dan was er nog een oude bus met 4 slaapplaatsen. Een keer had Matt, de zoon, zijn vriendin over en toen hebben zij met z'n tweeen een nacht buiten op de trampoline geslapen! En het was koud 's nachts... Maar overdag meestal goed weer. De eerste dagen heb ik nog met Elly en Ben in de poel achter het huis gezwommen. Daar kon je 's avonds platypus, vogelbekdier, zien. Er waren heel veel dieren. Je struikelde ongeveer over de wallabies! Alles waarvoor we tijdens de tour die ik deed stopten, was hier in een keer te zien! Zelf hadden ze alleen 4 kippen en een paard dat de laatste dagen gewoon vrij rond liep!


Het werk was dus best zwaar. We werkten ruim 5 uur per dag (6 uur is de max volgens de Wwoof-regels). Wel deden we meestal verschillende taken, dus de tijd ging toch snel en tussendoor hadden we een half uur pauze waarin we van fruit, sandwiches en thee werden voorzien. We begonnen altijd om 8.30 uur en uiterlijk 14.30 uur waren we vrij, dus het waren wel redelijke tijden. In de vrije tijd heb ik dus gezwommen, veel geslapen, gekaart en we zijn een keer een bushwalk gaan maken naar de top van de klif. Alleen konden we toen de juiste doorgang niet vinden, dus moesten we net onder het steilste stuk van de klif blijven. De werkzaamheden waren dus verschillend. Ik heb huishoudelijke taken gedaan (zoals de badkamer schoonmaken, dan is het eigenlijk wel prettig dat er geen toilet is!), peulen geplukt, kamille geoogst, red clover (wat is dat in het Nederlands?) geplukt, de bladeren van paardenbloem geoogst en de wortels van paardenbloem uit de grond geschept. Andere taken waren onkruid wieden tussen de muntbladeren (ik haat wieden wel enigszins nu!) en allerlei verpakkingswerkzaamheden in de schuur. De kruidenhandel van ze is namelijk wel commercieel. Heel grappig om eens het hele proces te zien en op het laatst hoeveelheden gedroogde kruiden af te wegen en in zakjes te doen. Dan ziet het er zo ongeveer uit als van die zakjes die je bij 'de Tuinen' (weet niet of dat landelijk bekend is) kunt kopen in NL. Alleen heet dit dan 'Highland Herbs Tasmania' en wordt het niet naar Europa getransporteerd... Natuurlijk kreeg ik toen ik weg ging een zakje pepermuntthee mee!

Het was dus wel een positieve ervaring :)! Ik mis het nu zelfs een beetje... De omgeving, de mensen. Het was echt een leuke, internationale groep! In elk geval ga ik nu zeker weten Wwoof-member worden, want je ziet zo nog eens een andere levensstijl en het is erg voordelig om af en toe geen geld uit te geven. Morgen ga ik naar Devonport met de bus. Daar wil ik of gaan werken of dus naar een andere Wwoof-boerderij gaan (nog een keer; Wwoof = Willing Workers on organic farms, jaja!). Het plan is om nog ongeveer 2 weken op Tasmanie, wat me erg bevalt, te blijven en dan terug te gaan naar Australian mainland zoals ze hier het noemen. Ciao!


Ps. Inmiddels heb ik ook het vorige verhaal nog enigszins aangevuld.

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer