Tripje Zwitserland!

This is gonna take a while. Lots to tell ya! But where to start. Goed, ten eerste maar weer naar de moerstaal overgaan. M'n laatste verhaal is al weer zo lang geleden en ik moest nog zoveel vertellen en nu nóg meer! Nu heb ik wel even tijd en rust, want ik zit helemaal alleen in de chalet! Ik heb namelijk vrij, want er is geen groep. Zo'n beetje alle instructeurs werken tijdelijk voor een ander kamp en de twee mensen die hier nu nog zijn, zijn uit eten of zo. Na het bekijken van het kanaal met videoclips (ik ben weer helemaal op de hoogte!), normaal wordt hier alleen maar 'Extreme Sports' gekeken (want al dat skaten, snowboarden etc. is natuurlijk veel cooler), vond ik het de hoogste tijd voor internet. Zoveel keuze op deze tv is er trouwens niet... 't Is hier trouwens ook wel een beetje scary om alleen te zitten. Het is het oudste gebouw in Anzère met wel 5 verdiepingen met lange gangen en nergens gordijnen, en de kelder (met bar, ruimte voor de skischoenen en wasruimte) vermijd ik nu maar even.....

 

M'n tweede vrije week de laatste keer heb ik een mini-tripje door Zwisterland gemaakt. Ik vertrok zaterdag 11 maart. Dat was dus de ochtend na Liz's feestje en in de trein naar Luzern voelde ik me dan ook niet zo goed. Eigen schuld... Twee nachten in Luzern gebleven en het sneeuwde er behoorlijk de dag die ik had om de stad te bekijken, dat was die zondag. Wel goed dat ik daar zondag was, want dat betekende dat de winkels gesloten waren en m'n aandacht dus niet afgeleid werd van de bezienswaardigheden. Natuurlijk de beroemde bruggen daar bekeken en ook het leeuwenmonument (overdreven dramatisch stervende leeuw die is uitgehakt in steen), de oude stadsmuur en het oude stadscentrum. Het zag er allemaal wel romantisch uit met neer dwarrelende sneeuwvlokjes etc.

Maandag 13 maart ben ik met de trein naar Zürich gegaan. Op het eerste gezicht leek dat niet zo'n interessante stad. Na mijn aankomst ben ik de shoppingstraat in gegaan en daar heb ik me prima vermaakt. De volgende dag wilde ik wel echt wat zien, dus ben ik op pad gegaan met een plattegrond met daarop alle bezienswaardigheden aangegeven. Ik ontdekte toen pas dat een straat vlak bij m'n hostel, in het oude stadsgedeelte, heel leuk was met allerlei boek- en kunstwinkels. Helaas waren de namen van de twee bijzondere kerken in Zürich (eentje met twee torens) een beetje verwarrend voor mij, Grossmünster en Fraumünster, waardoor ik een of ander beroemd glas-in-lood gemist heb en wel een kaart heb gekocht van het glas-in-lood in de "verkeerde" kerk waar ik wel naar binnen was gegaan, dat dus helemaal niet zo bijzonder bleek...:P Bij de Zürich See gekeken en nog door allerlei interessante, oude straatjes gelopen. Het beviel me uiteindelijk toch erg goed om in Zürich te zijn. Ik vond de mensen er erg stijlvol en ook best wel internationaal gericht. Het sneeuwde niet meer, maar het was nog steeds verschrikkelijk koud daar trouwens.

Woensdag 15 maart ben ik met de trein vanaf Zürich naar Lugano vetrokken. Dat was een reis van 3 uur met de CISAlpino-trein die naar Milaan doorgaat. Lugano ligt helemaal zuidelijk in Zwitserland in Ticcino, het Italiaans sprekende gedeelte. Het was daar gelijk wat zachter qua temperatuur. De kamer in het hostel daar was allerminst apart te noemen. Het was recentelijk gerenoveerd, maar blijkbaar hadden ze wel erg op ruimte willen besparen. De kamer voor vijf personen had namelijk maar 1 bed (nee, het was niet gemixt, maar toch)! Het was een heel breed bed met daarin dan gelukkig nog wel vijf aparte matrassen, maar ze grensten dus allemaal aan elkaar. Het was dat ik wist dat we maar met z'n drieën zouden zijn (en daardoor niet pal naast elkaar hoefden te liggen), maar anders had ik daar dus echt nooit geslapen. Dit heb ik namelijk nog nooit gezien in een hostel. Verder waren er buiten allemaal Amerikaanse huppeltrutjes daar in het hostel, genoeg vreemde vogels, zoals een oude, Duitse man die eruit zag als een dakloze en de hele avond met een mega fles cola voor de tv in de gemeenschappelijke ruimte zat en een Italiaanse jongen die er wel normaal uitzag, maar die af en toe ineens in lachen uitbarste om niets (en verder deed ie ook normaal, maar dat was toch wel een enigszins vreemde trek). Lugano zelf was meer Italiaans dan Zwitsers. Ondanks het zachtere weer, was het eerst nog een beetje bewolkt. Ik heb twee cathedralen van binnen bekeken. Eentje had hele oude fresco's uit 1500-zoveel die best de moeite waard waren en daarom heb ik daar ook maar een kaarsje gebrand voor 1 Zwitserse Franc, ook al sponsor ik normaal geen  kerken. Echt winkelen kon ik niet in Lugano, want het waren allemaal dure zaken van het kaliber Dior en Louis Vuitton. Al was er wel een H&M, maar die kon ik zo ongeveer dromen na alle H&M-zaken in Zürich uitgebreid bezocht te hebben. Wel kon je in Lugano lekkere Italiaanse broodjes met mozzarella krijgen en heerlijke cappuccino's. Ook Lugano ligt aan een meer, dus gewoon langs het meer lopen was er al vermakelijk. Na in al die steden aan een meer geweest te zijn, besefte ik terug in Anzère nog meer hoezeer ik aan het water zijn mis!

Vrijdag 17 maart, op mijn verjaardag, ben ik weer naar Anzère terug gereisd. Vanuit Lugano moest ik wel 4 treinen nemen en zelfs overstappen in Domodossola, Italië. Er waren dan ook meerdere paspoortcontroles. Geen probleem, behalve dat ik tijdens eentje net op het toilet was. Er werd behoorlijk op de deur gebonkt, dus terwijl ik met ingezeepte handen de kraan aan de praat probeerde te krijgen, deed ik toch maar even open om te zien wie er zo hysterisch deed. Ik zag een man, die me helaas net een beetje deed denken aan het soort man dat even daarvoor om sigaretten liep te bedelen, dus ik sloeg de deur weer vrolijk dicht! Toen begon hij nog harder op de deur te slaan en aangezien de kraan dus echt niet bleek te werken, stapte ik het toilet maar weer uit. De man in kwestie herhaalde vervolgens het Italiaanse woord voor paspoort duizend keer, maar aangezien ik hem aankeek alsof ie gek was, vertelde hij toen dat ie dus politie was en hij wees ergens op z'n sweater op een embleem dat ik eerder over het hoofd gezien had. Ik zei dus duizendmaal sorry en gelukkig bleek het uiteindelijk een vriendelijke agent te zijn die nog ging uitleggen dat mensen zich wel eens "verstopte" op het toilet wanneer ze geen paspoort hadden. Eind goed, al goed, behalve dat ik nog steeds ingezeepte handen had en daarmee in m'n tas naar m'n paspoort moest graaien :( ...

Terug in Anzère kreeg ik na het eten een verjaardagstaart van heerlijke chocolade met kirsch-likeur en er werd voor me gezongen. Ook was er nog wat leuke post. Peter, bedankt voor het Zwitserse ontbijtbord! Het was een interessante verjaardag in wel twee verschillende landen!

 

Al met al zit ik dit leuk op te schrijven, maar na 1 week werk na de Zwisterland-trip (met een internationale school uit Uganda waarbij zelfs de enkele zwarte kindertjes in polo-shirtjes rondliepen en de meegkomen ouders een behoorlijke 'pain in the arse' waren) heb ik al wéér 2 weken vrij. Het seizoen is sinds maart eigenlijk al over, maar zo nu en dan is er nog een groep. Als ik niet werk, krijg ik niet uitbetaald, maar nog wel steeds gratis onderdak en eten gelukkig. 

M'n eerste vrije week van deze periode zit er al weer op en die is behoorlijk interessant en geweldig geweest, want ik heb nog maar een reisje gemaakt, waarvan ik pas weer sinds gisteravond terug ben. Maar helaas ben ik nu alweer moe van dit opschrijven, dus ik zal (dit keer echt spoedig) meer hierover schrijven!!! Ciao!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer